14/07/2024

Zaštitna radna odjeća je osnovni alat svakog građevinara

5 min read
zaštitna radna odjeća

Sigurnost prije svega: zaštitna radna odjeća i njezina važnost

 

Na različitim radnim mjestima i u raznolikim poslovnim okruženjima, zaštitna radna odjeća svakodnevno štiti radnike od mogućih ozljeda i drugih opasnosti. Zaštitna odjeća i obuća općenito pruža zaštitu od brojnih oblika ugroza, uključujući fizikalne, radiološke, kemijske, električne, biološke i mehaničke opasnosti koje radno zaštitna odjeća može otkloniti ukoliko se primjenjuje pri obavljanju određenih poslova.

Zaštitna radna odjeća u tom smislu podrazumijeva svaki tip odjeće koji je namijenjen sprječavanju specifičnih opasnosti i minimaliziraju izlaganja radnika toj opasnosti. Uz razne poslove u industriji, zaštita na radu građevinarstvo smatra jednim od najrizičnijih radnih okruženja, zbog čega su zaštitna odjeća i obuća u tom sektoru važan element sigurnosti. Uz pridržavanje brojnih pravila s kojima zaštita na radu građevinarstvo nastoji učiniti sigurnom profesijom, primjerena zaštitna radna odjeća na efektan način dokazano doprinosi otklanjanju mnogih opasnosti koje vrebaju na svakom gradilištu.

 

Radno zaštitna odjeća kao ključni uvjet sigurnosti u građevinarstvu

zaštitna odjeća i obuća

Iako bi se trebalo raditi o zdravorazumskom pogledu na stvari i brizi o najboljoj mogućoj zaštiti radnika na poslu, poštivanje standardiziranih pravila i propisa kada je u pitanju ispravna radno zaštitna odjeća je obaveza koju nije moguće izbjeći bez pravnih posljedica.

Dok se u industrijskom okružju proizvodnih pogona radno zaštitna odjeća – odnosno zaštitna odjeća i obuća – obično sastoji od sigurnosnih rukavica, radnih cipela sa zaštitnom kapicom, lako uočljivih fluorescentnih prsluka i tvrdih kaciga, zaštitna radna odjeća na gradilištu nadopunjuje se raznom dodatnom opremom koja štiti od često nevidljivih i nepredvidivih prijetnji.

Unatoč tome što je radno zaštitna odjeća važna za svaku industrijsku djelatnost, zaštita na radu građevinarstvo izdvaja kao posebno opasno zanimanje, za koje je zaštitna odjeća i obuća jednostavno rečeno – ključna. Iz tog razloga, građevinske tvrtke trebaju osigurati da je zaštitna radna odjeća njihovih zaposlenika u skladu s propisima i standardima. Također, radno zaštitna odjeća treba se redovito kontrolirati od strane stručnjaka, a zaposlenicima se redovito treba naglašavati važnost koju zaštitna odjeća i obuća imaju za njihovu sigurnost.

Zaštitna odjeća i obuća štiti zdravlje i život radnika na gradilištu

Budući da zaštita na radu građevinarstvo kao profesiju te gradilišta kao mjesta gradnje smatra potencijalnim područjima visokog rizika, adekvatna zaštitna radna odjeća i njezino ispravno nošenje trebali bi biti uvjet čijim se ispunjavanjem tek može započeti neki posao na gradilištu. Udarci od predmeta koji padaju s visine, pokliznuća, padovi, opekline i porezotine, samo su neke od mogućih ozljeda koje primjerena radno zaštitna odjeća može spriječiti ili ublažiti. U nekim slučajevima, zaštitna radna odjeća građevinskim radnicima također može spasiti život.

Elementi od kojih se sastoji zaštitna odjeća i obuća na gradilištu mogu ovisiti o konkretnoj situaciji, raznim uvjetima na terenu i prepoznatim rizicima kojima zaštitna radna odjeća treba parirati. Ipak, određena pravila uvijek vrijede, u smislu da radno zaštita odjeća i oprema radnicima treba štititi glavu i ekstremitete, te ih činiti vidljivima i lako uočljivima.

Zaštita na radu građevinarstvo prepoznaje kao iznimno opasnu djelatnost

 

Uz spomenutu zaštitu glave, ruku, nogu i kože na cijelom tijelu, osnovna zaštitna radna odjeća i obuća redovito se nadopunjuje dodatnom sigurnosnom opremom koju preporuča i nalaže zaštita na radu. Građevinarstvo, naime, obuhvaća često nepregledan skup radnji i situacija koje mogu predstavljati dugoročnu i nepovratnu opasnost za vid i sluh radnika, ili uzrokovati bolesti i tegobe koje će ih pratiti do kraja života. Stoga se zaštitna radna odjeća učestalo koristi u kombinaciji s opremom koja štiti oči, lice, sluh i dišni sustav, a koja ne spada u osnovne komponente kada je u pitanju zaštitna odjeća i obuća.

Iako pokrivala za glavu, majice dugih rukava, duge hlače i krema za sunčanje nisu izričito navedene kao radno zaštitna odjeća i oprema, zaštita na radu, građevinarstvo kao dinamična profesija i radni uvjeti na terenu često podrazumijevaju i zaštitu od vrućine, hladnoće, sunčevog zračenja i raznih insekata. Drugim riječima, važno je da se zaštitna radna odjeća prilagođava konkretnim situacijama u kojima se radnici nalaze, što znači da radno zaštitna odjeća ponekad treba nadopuniti i drugim sredstvima i opremom koje predlaže skup mjera poznat kao zaštita na radu za građevinarstvo.

 

Zaštitna radna odjeća je civilizacijski doseg društva koje cijeni zdravlje

radno zastitna odjeca

Važnost koju posjeduje radno zaštitna odjeća ne može se dovoljno naglasiti. Budući da sigurnost i zdravlje na radnom mjestu danas spadaju u domenu ljudskih prava i kategoriju brojnih zakona, zaštitna radna odjeća više nije stvar izbora i rasprave. Dok su radnici ti koje bi radno zaštitna odjeća trebala štititi od opasnosti i ozljeda, na poslodavcima leži odgovornost da se zaštitna radna odjeća koristi sukladno s pravilima i sigurnosnim standardima.

U tom smislu, zaštitna radna odjeća i oprema nužna je za svaku djelatnost s kojom dolaze rizici od buke, prašine, plinova, teških predmeta, kemikalija, vrućih površina ili padajućih krhotina. Iako često nije oku najugodnije rješenje kada se govori o stilu, pomno odabrana radno zaštitna odjeća uz malo truda može postati prepoznatljiva uniforma svake tvrtke koja drži do sigurnosti svojih zaposlenika.

About Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.